India: Kandidát vládnej strany Mucherdží sa vyhlásil za víťaza volieb prezidenta

22.07.2012 Celý región

Naí Dillí 22. júla (TASR) - Kandidát vládnej strany Indický národný kongres (INC) a bývalý minister financií Pranáb Mucherdží sa dnes vyhlásil za víťaza volieb nového indického prezidenta, čo je do značnej miery reprezentatívna funkcia.

Po sčítaní troch štvrtín hlasov zákonodarcov dnes vyplynulo, že v hlasovaní parlamentu z 19. júla získal 76-ročný Mucherdží približne vyše polovicu z nich. Hlasy v tajných voľbách odovzdávali členovia dvoch komôr indického parlamentu a tiež členovia jednotlivých štátnych zákonodarných zhromaždení. Informácie priniesla tlačová agentúra Press Trust of India.

"Vyslovujem ľuďom hlbokú vďačnosť, že ma do tohto vysokého úradu zvolili," povedal Mucherdží a dodal, že sa bude snažiť vyslúžiť si dôveru ľudu.

Oficiálne oznámenie o výsledkoch volieb sa očakáva v priebehu dneška.

Mucherdžího súper a jediný protikandidát Purno Agitok Sangmá uznal porážku ešte pred ukončením sčítania hlasov zákonodarcov. Sangmá sa prihlásil do volieb ako nezávislý uchádzač, podporovala ho však najsilnejšia indická opozičná strana - Indická ľudová strana (BJP).

"Gratulujem Mucherdžímu k víťazstvu a želám mu veľa úspechov," povedal Sangmá pred novinármi.

Mucherdžího nadšení priaznivci tancovali do rytmu bubnov pred jeho rezidenciou v čase, keď mu tam prišili zablahoželať premiér Manmóhan Singh a šéfka strany Indický národný kongres (INC) Sonia Gándhíová. Mucherdžího podporovalo aj niekoľko opozičných zoskupení.

Mucherdží a bývalý predseda parlamentu Sangmá sa uchádzali o najvyšší post v Indii, ktorý v súčasnosti zastáva prvá žena v úrade prezidenta - Pratibhá Pátilová. Tá sa viac o úrad neuchádzala. Zvolili ju pred piatimi rokmi a jej funkčné obdobie sa končí 25. júla. Nový prezident bude v Indii v poradí 13. hlavou štátu.

Víťaz zloží slávnostnú prísahu v stredu 25. júla.

Mucherdží slúžil v minulosti ako minister zahraničných vecí, minister obrany a minister financií. Poslednú uvedenú funkciu vykonával od roku 2009 do začiatku tohto roka, ale bola poznamenaná poklesom rastu ekonomiky, oslabovaním meny a stúpajúcou infláciou v Indii.

Zdroj: Associated Press
 

Vyberte región